“Las cartas de la Pirenaica” d’Armand Balsebre i Rosario Fontova

Posted on Updated on


cartas-de-la-pirenaicaUna nova recomanació  i aquest cop d’un llibre ,”Las cartas de la Pirenaica. Memorias del antifranquismo“, d’Armand Balsebre i Rosario Fontova , que tot just surt ara d’impremta i que permetrà treure a la llum mil i una històries petites de la lluita per les llibertats i ens dibuixen magistralment els temps foscos de la dictadura.

Radio España Independente, l’emissora del Partit Comunista d’Espanya  (PCE), va ser el més potent altaveu antifranquisme entre 1941 i 1977 , data en què va cessar les seves emissions a la seva seu de Bucarest després de la constitució del primer Parlament democràtic .

Durant aquests anys , i sobretot entre 1962 i 1967 , el programa “Correo de la Pirenaica” va donar lectura a les cartes que des d’Espanya o des dels països de la emigració sortejaven la censura o les dificultats de comunicació per explicar les seves experiències personals i els seus anhels de llibertat. Aquest llibre analitza el contingut de les cartes que s’han conservat , unes 15.500, i identifica corresponsals i oients , els ” ulls i oïdes de la Pirenaica”, entre els quals troben antics combatents republicans, exiliats, expressos, obrers, camperols, miners, professors, mestresses de casa, escriptors i estudiants.

Las cartas de la Pirenaica. Memorias del antifranquismo” recullen un llarg memorial de greuges, començant pels records dramàtics de la guerra civil i la reguera de fosses comunes , presons i vexacions que van deixar els vencedors.  Contenen la peripècia dels immigrants que van abandonar els seus pobles, la lluita per la supervivència en els suburbis, la indignació per la insuportable carestia de la vida i la falta d’accés a una educació digna.  Constitueixen, a més, un lament coral de les diferents sensibilitats ideològiques contra l’imperi del terror imposat per la dictadura, accentuat per la execució del dirigent del PCE Julián Grimau en 1963 (quan Manuel Fraga era Ministre d’Informació) .

L’Espanya de Franco no va poder silenciar les veus de la dissidència i el descontentament, que aquest fons documental censa com un impressionant fresc col·lectiu sorgit des de la clandestinitat.

En definitiva, els autors d’aquest llibre han aconseguit que les cartes de la Pirenaica s’alcin com un testimoni únic de arrasadora autenticitat on són presents el dolor, la resignació, la solidaritat i el heroisme dels ciutadans que van prefigurar la democràcia a Espanya.

Si us interessa saber més el proper 7 d’abril a les 19h. té lloc la presentació d’aquest interessant llibre al CCCB  – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (c. Montalegre, 5) amb la presència dels seus autors.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s