Cinc fal·làcies sobre la memòria històrica

Posted on Updated on


ignacioImprescindible article d’Ignacio Escolar publicat a El Periòdico el passat 3 de novembre:

(En ordre d’aparició en qualsevol discussió sobre el franquisme, els torturadors sense jutjar i el Valle de los Caídos).

1. «No és el moment de mirar al passat». Fals. Les víctimes del franquisme estan en el present. Segueixen vives i demanen justícia. Algunes encara busquen els cossos de familiars afusellats, altres pateixen seqüeles permanents de les tortures dels últims anys del franquisme. En la transició se’ls va prometre que aquesta reparació arribaria més endavant, que era molt aviat. Ara se’ls torna a enganyar, dient que és massa tard. Ho és, per això s’ha de solucionar com més aviat millor. El contrari de la memòria no és el futur: és l’amnèsia.

2. «En totes les guerres mor gent». Sí, però a Espanya la gent va seguir morint després de la guerra. Hi va haver afusellaments massius. Al voltant de 50.000 persones van ser executades després de la derrota de la República. L’últim camp de concentració franquista es va tancar el 1947. I les tortures i la repressió van continuar.

3. «També hi va haver víctimes innocents de l’altre bàndol». Cert, però aquestes víctimes ja van ser reparades. Els seus familiars van rebre compensacions econòmiques: propietats dels derrotats, pensions vitalícies, estancs o places de funcionari. Els seus cadàvers van ser recordats i enterrats en un lloc on els familiars poguessin plorar-los. Mentrestant, les víctimes de la repressió franquista van seguir a les cunetes. Espanya és avui, després de Cambodja, el país del món amb més fosses comunes. Parlem d’almenys 114.000 desapareguts.

4. «La prioritat és sortir de la crisi i no hi ha diners per a aquestes coses». Fals. Els diners per a la memòria històrica eren una xifra ridícula. El Govern socialista dedicava a aquesta partida 6,2 milions d’euros anuals. Només d’arribar, el PP els va deixar en 2,5 milions i encara li van semblar massa. Des de fa dos anys són zero. Rajoy no dóna ni un duro per a la memòria històrica, però sí que en té per al Valle de los Caídos. El 18 de juliol el Govern va aprovar una ajuda de 214.847 euros per reparar el mausoleu del tirà.

5. «No es pot jutjar el franquisme per la llei d’amnistia». Fals. Aquesta llei no és molt diferent de la llei de punt final argentina, que va ser derogada. El dret internacional ha deixat més que clar que els crims contra la humanitat no prescriuen. Així ho entén la mateixa ONU, que portarà el cas espanyol el 2014 davant el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. L’ONU demana tres coses al Govern: un pla estatal per localitzar els cossos dels afusellats, derogar la llei d’amnistia i jutjar les desaparicions. És el mínim, el mateix que han fet tots els altres països democràtics que han patit una dictadura. Tots menys Es­panya.

Forges-memoria

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s